Praktijkexamen

Voor het praktijkexamen dien je minimaal 17 jaar te zijn. Ook moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat B. Het praktijkexamen duurt in totaal ongeveer 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leer je des te meer van het examen. Soms kan de instructeur uiteindelijk niet mee omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt. De plaats waar het examen wordt afgenomen is het CBR examencentrum Leiden.

Verder worden er 10 minuten besteed aan de controle van de legitimatie, ondertekening van de uitnodiging dat je akkoord gaat met de voorwaarden van het CBR, uitleg van het examen, de ogentest en voertuigcontrole (1 à 2 vragen over het voertuig). Dan blijft er nog een half uur over om te rijden, waarin 2 bijzondere verrichtingen moeten worden gedaan.
Bij terugkomst bij het CBR ga je met je examinator naar de tafel waar je begonnen bent. Hij/zij zal je vertellen of je geslaagd bent. Vervolgens zal de examinator de rit met je bespreken, en als dat nodig is, je vertellen welke punten je nog moet verbeteren.

Als je geslaagd bent, stuurt de examinator meteen je resultaat door naar het gemeentehuis (waar je staat ingeschreven) en je kan dan  de volgende dag, of soms zelfs nog dezelfde dag je rijbewijs aanvragen.